Of ze Pink Floyd kennen. Jawel. Zeker! Nou ja .. “MIjn vader houdt van Pink Floyd”, vertelt een van de jongens van groep 8 van de meester Van den Brug school. “Ik liet dit nummer aan mijn ouders horen”, laat een meisje weten. “Lekker ritme, zei mijn moeder.”
‘Dit nummer’ is Another Brick in the Wall, van het Pink Floyd-album The Wall uit 1979. De kinderen waren toen nog lang niet geboren. Toch leren de kids deze week een deel van de songtekst van de Britse rockgroep uit het hoofd. Zaterdagavond 24 november a.s. zingen ze mee als Pink Floyd Project, een bekende tributeband, het nummer speelt tijden een concert in de Diuwpole in Woudsend. Zoals bij de echte Floyd ook een schoolklas op de planken stond tijdens Another brick.
Het is maandagmiddag half twee. Voor de klas staan Chris Mustamu, Andre Becker en Noesja Fichtner. Ze horen bij Pink Floyd Project: Mustamu is een van de zangers, Becker is de gitarist en gaan het nummer zo meteen voor de eerste keer met de jongens en meisjes oefenen. Fichtner is er voor de podiuminstructies. “Maak je geen zorgen”, roept ze. “We doen alles nog een keer over, bij de soundcheck”. Op het podium komt dan tape. Zo weten de kinderen precies waar ze moeten staan. Halverwege hun optreden zal er een lange gitaarsolo zijn. Daarvoor moeten ze strak voor zich uit kijken en de armen langs het lichaam houden. Na de solo kunnen ze ontspannen.
“Meiden: strikken uit het haar dan! Jongens: stropdassen los!”
Ze zullen gekleed als kostschoolkinderen het toneel op gaan. “Moet ik in zo’n rokje?”. klinkt het verschrikt. Ja, dat moet. Waar gaat het lied namelijk over? “Over kinderen die met de zweep worden geslagen”, weet een meisje. “Zo erg is het nou ook weer niet”, lacht Mustamu. Maar Pink Floyds kostschoolkinderen worden wel erg streng opgevoed, door gemene sarcastische docenten. Ze verlangen naar vrijheid. Becker pakt er een gitaar bij. Het is tijd om Another Brick echt te gaan zingen. Fichtner deelt de printjes uit met een handige fonetische weergave. ‘Hee tietsjers, lief dem kits ulloon’.
“Zo hard mogeijk he?”, instrueert ze. De kinderen hebben het nummer al gezien en gehoord op YouTube en zingen makkelijk mee. Dat moet geen probleem zijn, de 24e. Al is het dan wel ‘voor het echie’. En voor minimaal honderden bezoekers, want zoveel tickets zijn er al verkocht. “Spannend, maar wel leuk. Weer eens wat anders.”
Het bijna 3 uur durende concert begint om 21.00 uur. De zaal is vanaf 19.30 uur open. In dit concert staat Pink Floyd’s live album P.U.L.S.E. centraal. Bert Heerink, “The voice of VandenBerg” met wereldhits als ‘Burning Heart’, ‘Julie July’ en ‘Different Worlds’ is ‘Special Guest’ en neemt enkele songs voor z’n rekening. Voor Jos Harteveld en Johan Overzet, die beide aan de wieg stonden van deze productie, is het hun laatste concert voor Pink Floyd Project. Ze hebben besloten om na zeven jaar te stoppen en andere muzikale wegen in te slaan.
Foto: Jan Osinga Tekst: DvhN